Didem; Masdar City
Think of a city; a city that provides all its energy from renewable energy sources, zero carbon emissions and uses its energy most efficiently. Most of the used water, the produced garbage is recycled, and people live a life in the most environmentally friendly way possible. Actually, there is such a city, and the name is Masdar.
Masdar, the most sustainable city on earth, a city and a koskoca laboratory. Abu Dhabi was built 17 km from the city in 2006, and the city was built by the Mubadala Company of the United Arab Emirates (Mubadala Development Company). From here you will understand that Masdar is an ongoing project. The first six buildings have been completed and the use has been turned on. These buildings include a university called the Masdar Institute, which focuses on alternative energy sources, sustainability and the environment. Masdar city will be invested an average of 20 billion dollars; It will be built on an area of 6 square kilometers and will become the living space of 40 thousand people when completed. It is expected that the city of Masdar will host 60 thousand people every day in addition to these 40 thousand people. The year of completion of the project was thought to be 2016; due to financial problems, this date was settled in 2025. This change of history will not change much because it is a process-oriented project, not a tangible result. Because unless the project is stopped, the people there will try, learn and discover new things. The reason why I call Kasdar koskoca as a laboratory; to host a different system or project at every corner of this city. One of them is Beam Down Project, whose wife is not in the world. At the same time, Masdar has a Personal Rapid Transit system that allows the driver to travel without drivers, the Wind Towers with natural air conditioning by capturing the wind and bringing it to ground level without spending any energy, and the sun fields in a total of 10MW in the Middle East. Beam Down Project Designed to harvest solar energy in a different way than classical roads. With the help of the mirrors, there was already a system that used to collect the sunlight at one point and turn the energy turbine at that point. But there are also major disadvantages to this system. First you need a long tower, and as the amount of energy you want to acquire increases, the length of your yacht must also increase.
Print article | This entry was posted by Didem on 02/06/2018 at 10:33 AM, and is filed under economi, UNİCEF, UNESCO, UN (UNİTED NATIONS), UNWATER, UNWOMEN, UNAİDS, UNDP, FAO, UNFPA, UNHCR, UNİCEF USA, WFP, WWF, WHO, WORLDBANK, GREENPEACE, LÖSEV, SAVE THE CHİLDREN, SAVE THE CHILDREN USA,TEMA VAKFI,. Follow any responses to this post through RSS 2.0. Yorum ve Ping'e kapalıdır. |
Yorumlar kapalıdır.
yaklaşık 9 yıl önce
Ayrıca elde ettiğiniz yoğun Güneş enerjisi ile su veya başka bir sıvıyı ısıtıp buhar türbininden geçirmek durumundasınız. Bu durumda ya kuleniz çok sağlam olmalı ya da ısıtılacak sıvıyı aşağıdan yukarıya pompalamalısınız. İlk durumda sistem daha maliyetli ve bakımı normale göre daha zor olacaktır. İkinci durumda ise verim istenilen düzeyde olmayacaktır.Masdarda bu problemlere Beam Down Project ile farklı bir bakış açısı getirmişler. Beam Down Projectde Güneş ışınları bir kulenin tepesinde değil de yer seviyesinde toplanmakta ve bu sistemde kule yerine daha geniş ve o kadar uzun olmayan, üstünde aynalar bulunan ve gelen ışınları bir merkezde toplayan bir yapı bulunmakta. Bu sistemde Güneş ışınları yerde bulunan aynalara geliyor ve bu aynalar gelen ışınları ikincil aynaların bulunduğu yapıya yönlendiriyor. İkincil aynalar da gelen ışınları yer seviyesinde bulunan bir merkezde odaklıyor. Bu merkezin sıcaklığı 700 °Clere varıyor ve orada ısıtılan su güçlü bir buhar türbinini döndürmek için kullanılıyor.
yaklaşık 9 yıl önce
Sıfır karbondioksit salınımı politikasına sahip bir şehirde petrolün türevleriyle çalışan bir arabanın kullanılması pek de mantıklı olmazdı. Elektrikli otobüslerin ve arabaların ve de hafif raylı sistemin ve metronun yanı sıra Masdar ulaşım ihtiyacına pek de alışık olmadığımız bir çözüm getirmiş: Kişisel Hızlı Ulaşım Sistemi (Personal Rapid Transit ? PRT). Bu sistem sürücüsüz, hızı ve rotası önceden belirlenen ve gps ile yönlendirilen elektrikli bir araç filosundan oluşmakta. Bu araçlar duraklarında yolcular için hazır olarak beklemekte. Bir yolcunun içeri girip, gitmek istediği konumu seçip, düğmeye basması yeterli.Masdarda kullanılan bir PRT aracının bataryası bir buçuk saatte doluyor ve dolu batarya ile 60 km gidebiliyor. Çalışmadıkları zaman duraklarda bekleyen bu araçlara kendi kendilerini şarj edebilecekleri bir sistemin yapılabileceğini düşünürsek menzil hiç sorun olmayacaktır 6 km karelik Masdar şehrinde. Bu araçlar için ray veya onları yolda tutmak için duvar benzeri bir yapı da gerekmiyor. Bu sayede rota değişikliği yapmak veya yeni rotalar oluşturmak için çok fazla uğraşa gerek yok, yazılımsal olarak halledilebiliyor bu tür ihtiyaçlar. Burada kullanılan PRT sisteminin başka bir özelliği de bu araçların yer altında hizmet vermesi. Bu sayede yeryüzü yayalara bırakılmış olunuyor. Ama yer altı deyince metro tünelleri gibi kapkaranlık bir yer hayal etmeyin, Masdar şehrinde bulunan PRT yolları oldukça aydınlık, güneş ışığı alan yerler. Masdar PRT sistemi ile ulaşım ihtiyacını temiz ve yenilikçi bir şekilde karşılamış.
yaklaşık 9 yıl önce
Abu Dhabinin hemen dışında bulunan Masdar yakıcı sıcakların da ortasında bulunmakta. Masdar fikrinin mimarları bu şehrin sokaklarını serinletebilmek için önceden her Arap şehrinde bulunan bir sistemi kullanmışlar: Rüzgar Kulesi (Windtower). Rüzgar kuleleri şehirlerin üzerinden esen rüzgarı yakalayıp aşağılara getirerek doğal klima özelliği görüyorlar. Bu kulelerin en önemli özelliği ise hiç enerji harcamamaları. Kulenin üst kısmında birbirlerine paralel çok sayıda rüzgarı kulenin boru şeklindeki ana gövdesinin içerisine yönlendirecek şekilde yerleştirilmiş paneller bulunuyor. Kulenin alt kısmı ise tamamen açık, böylelikle paneller sayesinde yönlendirilen rüzgar kulenin gövdesindeki boru yardımıyla Masdar şehri sokaklarına yayılıyor. Böylelikle yaşam alanları hiç enerji harcanmadan ve klimaların neden olabileceği hastalıklar (Lejyoner hastalığı gibi) olmadan serinletilmiş olunuyor.
yaklaşık 9 yıl önce
Masdar Şehrinin enerjisi Orta Doğunun en büyük güneş paneli tarlasından geliyor. Bu panellerin toplam sayısı 88 000. Elde edilen 10 MW?lık gücün fazlası ise Abu Dhabi şebekesine gönderiliyor. Masdar kenti enerjisini karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda da Abu Dhabiye yeşil enerji sağlıyor. Masdar?da aynı zamanda evlerin çatılarında da güneş panelleri bulunmakta. Bu da fazladan 1 MW?lık enerji sağlıyor. Çatılarından elde edilen bu enerji evlerin toplam enerjilerinin %15-20 civarlarındaki kısımlarını karşılıyor.
yaklaşık 9 yıl önce
Masdar şehri ilk defa duydum.